Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Små Hverdagshelte

Små Hverdagshelte


# Jane Jelsbak
Udgivet torsdag d. 10. september 2020, kl. 16:14

Klumme af Jane Jelsbak

I tre varme sommerdage deltog elever fra 3. klasse i en minikonfirmandcamp, hvor de sammen med præsterne skulle udforske livet som helt. Sammen fandt vi ud af, at der er mange måder at være en helt på.

En dag malede vi ”gode budskaber” på sten, og det blev til mange fine sten med smukke symboler og søde hilsner. En form for street art. Stenene skulle spredes rundt omkring i byen til glæde og overraskelse for alle, der fik øje på dem i forbifarten. Men det ville en del af børnene ikke. Deres håndværk skulle ikke overlades til vejr og vind og måske, måske ikke blive bemærket. Nej, minikonfirmanderne ville overrække dem personligt til forbipasserende.

Præsten syntes, det var irriterende, at de ikke bare gjorde, som de fik besked på. Nu ville langt færre jo få glæde af kunsten. Men ved nærmere eftertanke har ungerne måske ret.

Den svenske præst Tomas Sjödin har skrevet om to damer, der sammen besluttede sig for at gøre mindst ét menneske glad hver dag. Det behøvede ikke at være noget stort. Måske en hilsen, en uventet telefonsamtale, en opmuntrende SMS eller en nybagt kage. Et tegn på, at modtageren var i deres tanker netop den dag.

Det lyder ikke af særlig meget, men, som præsten skrev, så fik denne ene daglige, gode gerning stor betydning - ikke mindst for damerne selv. Det gav dem glæde at glæde andre.

”For mange er det sikkert en selvfølgelighed, men problemet med selvfølgeligheder er, at vi let glemmer dem”.

Det er snart efterår og vinter igen. Vi rykker ind i stuerne, tager tykke trøjer på og tænder lys - en hyggelig tid - men også en tid, hvor mange føler sig mere ensomme end om sommeren. Heldigvis har tiden med coronavirus lært os at finde på nye og kreative måder at vise omsorg for hinanden på. 

Lad os tænke lidt over, hvordan vi kan glæde hinanden. Minikonfirmanderne gjorde det ved at male en kærlig hilsen på en sten og overbringe den personligt til frem-mede i byen. Og jeg tror, at de oplevede det samme som damerne i Tomas Sjödins fortælling. Glæden ved at give.

Lad os ikke glemme den omsorg, der ligger i de små handlinger. Det koster så lidt og udvirker så meget – for os selv og andre.