Vidste du, at Oue kirke er bygget i 1100 tallet og indviet til Sankt Nicolaus? | Kirkerne i Hadsund Provsti

Vidste du, at Oue kirke er bygget i 1100 tallet og indviet til Sankt Nicolaus?

Vidste du, at Oue kirke er bygget i 1100 tallet og indviet til Sankt Nicolaus?


# Oue-Valsgaard
Udgivet tirsdag d. 11. december 2018, kl. 13:42

Oue kirker er bygget i 1100 tallet og er fra gammel tid, længe før reformationen, indviet til Sankt Nicolaus. Det kan man læse om i Trap Danmark, 6,3.

At den er indviet til Sankt Nicolaus er jo heller ikke noget, vi tænker meget på i vores tid, for efter reformationen er helgenerne gledet ud af luthersk kristendom.

Men Sankt Nicolaus er alligevel lidt spændende, for ham kender vi til. Det er jo ham, som i fortællingerne er selveste julemanden!

Fortællingen om julemanden er delvist baseret på Sankt Nicolaus, som var en biskop fra den byzantinske provins Lykien i Lilleasien, i det nuværende Tyrkiet. Hans nøjagtige fødselsdato er ukendt, men hans dødsdag fejres d. 6. december, som er dagen, hvor Nicolaus døde i 343 e.Kr. På denne dag, 6. december, er der i flere lande tradition for at give børn gaver, istedet for juleaften.

Han var kendt for at dele gaver ud til de fattige; et gammelt sagn fortæller, at biskop Nicolaus' stakkels nabo var blevet ramt af det ene forfærdelige uheld efter det andet, og han så derfor ingen anden udvej end at måtte sælge sine tre unge døtre som slaver.

Men først gik han ind til biskop Nicolaus for at få et råd, og biskoppen rådede ham til at bede dag og nat - og tre gange faldt der, ifølge legenden, en stor pose med guldstykker ned fra loftet, og den arme nabos døtre blev derfor ikke solgt, men siden gift og fik guldet som medgift.

Fra dette sagn blev biskop (siden kaldt Sankt) Nicolaus kendt som børnenes beskytter.

Hvorfor mon man indviede kirken i Oue til Sankt Nicolaus? Det ved vi jo ikke, men måske man tænkte på, at byens børn skulle have en beskytter i ham?