Hvorfor er Øster Hurup Grøn Kirke? | Kirkerne i Hadsund Provsti

Hvorfor er Øster Hurup Grøn Kirke?

Hvorfor er Øster Hurup Grøn Kirke?


# Øster Hurup
Udgivet af Mette Broen Steen, tirsdag d. 19. juni 2018, kl. 15:54

Fordi menighedsråd og medarbejdere i Øster Hurup Kirke har haft fokus på energi- og miljøforbedringer i 17 år. Det var først i maj måned 2017, at vi kom med i det landsdækkende netværk Grøn Kirke.

Øster Hurup Kirke opfylder 33 af de 48 tjekliste punkter, der afgør om vi kan kaldes en Grøn Kirke. Punkterne omhandler bla. energiforbrug, indkøb, affaldshåndtering og udearealer.

Kirken er langt fremme med sit grønne arbejde. Allerede tilbage i 2000 påbegyndtes med at sløjfe gravsteder og fjerne grusstier og bede. Rundt om kirken er der nu etableret store grønne områder med græs og træer, som kræver minimal vedligeholdelse. Og når græsset skal klippes, er det med bioklip. På denne måde er der ikke græs, der skal bortskaffes, og samtidig er der gratis gødning. Desuden sorteres kirkens øvrige affald.

Også inde i kirken er der lavet grønne tiltag. I efteråret er samtlige lyskilder blevet udskiftet til LED. Stearinlysene på alteret er nu af naturolie og øvrige steder i kirken er lysene batteridrevne. Teknik sørger for, at temperaturen i kirkerummet altid holdes på et minimum, og kirken opvarmes kun efter behov. Og på det offentlige toilet på kirkegården er der netop tilføjet en tilsvarende løsning, så radiatorerne ikke blusser op, når vinduer og døre åbnes.

Vi har flere friluftsgudstjenester, to i samarbejde med Als, Skelund og Visborg kirker: en i den smukke have ved Visborggård og en i Fruerlundparken. Desuden har vi en årlig gudstjeneste på Ø Hurup havn. Og i år tilføjer vi så den grønne gudstjeneste, som er en del af betingelserne for Grøn Kirke.